Siva mrena - uzroci, simptomi, liječenje i oporavak

Siva mrena ili katarakta jedna je od najučestaljih bolesti starije životne dobi. Prvi simptomi nastanka sive mrene mogu biti vidljivi već u 50. godini života te primjenom današnje tehnologije i napretka u medicini ostvarivo je poboljšanje vida i bolja kvaliteta života.

1.9.2022

Očna leća je prozirna, bikonveksna struktura smještena iza obojenog dijela oka (šarenice) i zjenice. Njezina elastičnost tj. sposodnost akomodacije omogućuje promatranje predmeta na raznim udaljenostima ispred oka te usmjeravanje svjetlosti koja ulazi kroz oko na stražnji dio - mrežnicu. Postupnim zamućenjem leće ograničava se prolazak svjetlosnih zraka na mrežnicu  čime dolazi do slabljenja vida koji u konačnici može dovesti do sljepoće. Osobe s razvitkom sive mrene osjećaju postupno zamućenje kao maglicu ili zamrznuti prozor fokusiran ispred oka.

Siva mrena ili katarakta je prirođeno ili degenerativno stanje koje dovodi do zamućenja leće oka te postupnog slabljenja vida.

Vrste katarakte ili sive mrene

NUKLEARNA KATARAKTA

Nuklearna sklerotična katarakta je najčešći tip katarakte, uzrokovan starenjem. Razvija se sporo tijekom godina te dovodi do otvrdnuća leće te njezinog zamućenja. Otvrdnuće  ometa sposobnost oka da se fokusira na različitim udaljenostima, a zamućenje se odvija u samom središtu leće. Privremeno može utjecati na razvitak kratkovidnosti, ali s vremenom zamućenje leće se postupno povećava i dodatno utječe na pogoršanje vida.

Nuklearna katarakta razvija se sporo te često njezina prisutnost nije vidljiva dok ne dođe do pogoršanja simptoma.

KORTIKALNA KATARAKTA

Koritkalna katarakta dovodi do zamućenja rubova leće u obliku pruga. Razvitak utječe na proširenje pruga do središta leće čime se ometa prolazak svjetlosti kroz središte leće. Simptomi su povezani s nejasnim vidom, posebno noću, problemima s određivanjem udaljenosti objekta ispred oka ili razlikovanjem različitih boja. Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja kortikalne katarakte.

SUBKAPSULARNA KATARAKTA

Subkapsularna katarakta javlja se na stražnjoj strani, ispod kapsule očne leće – što dovodi do specifičnog naziva subkapsularna. Lećna kapsula je ono što okružuje leću i drži je u položaju. Ovo stanje karakterizira pojava malog zamućenja na stražnjem dijelu leće koje interferira sa svjetlošću i uzrokuje problem s percepcijom dubine i stvaranjem odsjaja zbog svjetala noću. Subkapsularna katarakta može se pojaviti samostalno ili u kombinaciji s ostalim tipovima katarakte te u odnosu na ostale tipove napreduje brže u pogoršanju vida.

KONGENITALNA KATARAKTA

Kongenitalna katarakta je zamućenje leće oka koje je prisutno pri rođenju djeteta ili se razvija neposredno nakon. Ranom procjenom vida i različitih abnormalnosti oka novorođenčeta može se postaviti pravilna dijagnoza i potreba za liječenjem. Neki od uzroka nastanka kongenitalne katarakte uključuju nasljednje poremećaje, metaboličke bolesti, infekcije, trauma oka i reakcije na lijekove. Ovisno o dobi metoda liječenja podrazumijeva operativno uklanjanje leće oka, ali neke kongenitalne katrakte slabo oštećuju razvoj vida i nikad se ne razvije potreba za operacijom.

Iako se radi o rijetkoj bolesti, kongentalna katarakta je jedan od vodećih uzroka sljepoće u djece.

Uzroci nastanka sive mrene

Najučestaliji čimbenik rizika nastanka katarakte je životna dob. Ostali čimbenici uključuju:

  • Sustavne bolesti, posebno dijabetes ili povišeni šećer u krvi.
  • Uzimanje određenih lijekova, posebno kortikosteroida.
  • Kronično izlaganje ultraljubičastim (UV) zrakama.
  • Pušenje.
  • Očne bolesti (pigmentozni retinitis, uveitis).
  • Ozljede oka.
  • Prethodna operacija oka.

Kada posjetiti liječnika? 

Ukoliko imate neke od niže navedenih simptoma, dogovorite pregled kod oftalmologa kako bi se spriječila daljnja progresija sive mrene:

  • Osjetljivost na svjetlo.
  • Zamagljen vid.
  • Dvoslike.
  • Poteškoće s noćnim vidom.
  • Potreba za jakim svjetlom tijekom čitanja.
  • Neraspoznavanje boja ili blijede boje.
Ako ste stariji od 50. godina  postoji veća mogućnost da imate neke od simptoma očne mrene, čak i ako ne primijetite značajne probleme s vidom.

Dijagnoza

Dijagnoza katarakte uspostavlja se na temelju oftalmološkog pregleda biomikroskompom. Kako bi se eliminirala mogućnost postojanja drugih očnih bolesti koje mogu dodatno komplicirati liječenje, potrebno je napraviti kompletan i detaljan oftalmološki pregled, bezbolan za pacijenta. Prvi znakovi katarakte uočiti će se po žuto – smeđem zamućenju leće, a neupadljiva zamućenja otkrivaju se detaljnim pregledom oka biomikroskopom.

Liječenje i oporavak

Kod početnog stadija sive mrene, ponekad je dovoljno prilagoditi dioptriju naočala ili kontaktnih leća, te na taj način omogućiti prihvatljivu razinu vidne oštrine. Međutim, siva mrena na oku većinom napreduje do stadija kada promjene dioptrije na naočalama ili kontaktnim lećama više ne pomažu te je operacija neizbježna kako bi se omogućio povratak vida.

Kod uznapredovalog stadija sive mrene, koji utječe na kvalitetu života i ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti, Vaš oftalmolog može preporučiti opreaciju uklanjanja katarakte.

Operacija sive mrene jedan je od najsigurnijih i najčešće izvođenih kirurških zahvata, a izvodi se uklanjanjem mutne leće oka i zamjenom s umjetnom lećom koja se naziva intraokularna leća (IOL). Nakon operacije pacijent ide kući, a oko se ne pokriva zavojem.

Oporavak vida je vrlo brz i nema potrebe  za prekidanjem svakodnevnih aktivnosti pacijenta.

Prevencija

Iako ne postoji dokazan slijed aktivnosti za prevenciju ili usporavanje progresije sive mrene, mnogi oftalmolozi preporučuju sljedeće:

  • Redovan oftalmološki pregled.
  • Nošenje naočala presvučenih slojem protiv UV zraka.
  • Smanjenje čimbenika rizika poput alkohola, duhana i kortikosteroida.
  • Nadzor nad razinom glukoze u krvi.

Reference

Bradvica, K. (2014). Etiopatogeneza i liječenje kongenitalne katarakte. Diplomski rad. Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet.

Ćurković T., Jukić T., Lovrić I. (2004). Kongenitalna katarakta. Paediatr Croat 48: 236-239.

Dr Agarwals Eye Hospital (2022). Posterior Subcapsular Cataract, https://www.dragarwal.com/diseases-conditions/cataract/posterior-subcapsular-cataract/, [29.08.2022.].

Mayo Clinic (2021). Cataracts, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cataracts/symptoms-causes/syc-20353790, [29.08.2022.].

MSD - priručnik dijagnostike i terapije (2000). Katarakta, http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/oftalmologija/katarakta, [30.08.2022.].

Optometrija (2021). Kako prepoznati očnu mrenu, https://www.optometrija.net/bolesti-oka/kako-prepoznati-ocnu-mrenu/, [29.08.2022.].


POVEZANI proizvodi

povezani članci